Wat vertelt je lichaam jou?

 

“Waarom kom ik toch zoveel mensen tegen die al heel lang klachten hebben en in mijn praktijk snel van hun klachten af zijn?”
Dat is de vraag die ik mij stelde na een hele mooie recensie op Facebook.

Na jarenlang met rugklachten te hebben rondgelopen waarbij fysiotherapie voor weinig verbetering zorgde, had ik niet het resultaat verwacht dat Miriam in maar 5 behandelingen heeft weten te bereiken. Ineens pijnvrij, ik was vergeten hoe dat was….
Miriam, bedankt!

Samen met deze client op zoek gegaan naar het hoe en waarom van haar klachten. Overbelasting was het oordeel, maar hoe en waarom? Dat is waar ik me in mijn praktijk mee bezig houdt, hoe is iets ontstaan en wat kun je, naast behandeling, doen om het te voorkomen?

Klachten?

Klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Heel vaak wordt er geen medische oorzaak gevonden. Dat is erg vervelend, ondertussen blijf je zitten met deze klachten. Zonder oorzaak en zonder enige richting hoe je dit eventueel op kunt lossen.
Soms komen klachten ook geleidelijk en nemen we ze voor lief, het hoort bij ons. Soms komen ze ineens opzetten.

Mee leren leven?

Dat zou ik je niet toewensen. Veel klachten ontstaan door overbelasting. Overbelasting door langdurig verkeerde houding, zwaar werk (ook vaak eenzijdig werk), te weinig lichaamsbeweging, stress, te weinig ontspanning etc.

In ons westerse wereldje zijn we gewend actie te ondernemen als we pijn of ongemak voelen, en deze klachten dan lokaal te lijf te gaan. Helaas zie ik maar al te vaak dat klachten soms eenvoudig op te lossen zijn, maar dan moeten we wel anders gaan denken en doen.
Als je altijd verkeerd achter je computer zit en klachten ontwikkelt, dan kun je niet verwachten dat de klachten na een paar behandelingen blijvend verdwenen zijn, als je niet ook iets hebt veranderd aan de houding achter de computer. Misschien zit je prima, maar vindt jou lijf het best een belasting en heb je het nodig om meer te ontspannen, of juist meer te bewegen.

Zoektocht

Bij klachten die soms al lang bestaan kan het een hele zoektocht zijn om te achterhalen waardoor klachten ontstaan en hoe je ze kunt voorkomen. Dat laatste is het allerbelangrijkste, en voor iedereen anders.

Ik haal hem maar weer eens aan, alles draait om BALANS! Ook als het gaat om stress. Stress gaat in je lichaam zitten, je krijgt er echt pijn van. Dit heeft alles te maken met je hele hormoonhuishouding. Het is belangrijk om drukte en ontspanning in evenwicht te krijgen. Ontspanning geeft je lichaam de tijd om te herstellen. Pijn= lichaam geeft aan: “Ho stop niet verder”. Pijn heeft een functie, namelijk dat er iets moet gebeuren!

Wat vertelt jou lichaam jou?

Klachten blijvend oplossen? Zeker bij overbelasting is dat goed mogelijk!!!
Leer weer voelen wat je lichaam je vertelt, tijdig te veranderen en je lichaam weer in balans te brengen.